Nejsem detektiv, který by chodil do továren kontrolovat, co se tam porušuje! Hájil se Stropnický v DVTV

Nejsem detektiv, který by chodil do továren kontrolovat, co se tam porušuje! Hájil se Stropnický v DVTV

O nedávné akci s názvem Férová práce si zašel do DVTV popovídat Matěj Stropnický. Akce, která má pachuť obyčejné politické kampaně, vzbudila mezi Čechy značný rozruch. Co o této akci Stropnický řekl a jak se o velké kontrole vyjádřil na Facebooku?

20.července do jedné z továren na žiletky vtrhlo v dopoledních hodinách komando lidí v žlutých vestách. Zaměstnance a vedení firmy to značně překvapilo, ale i tak se s probíhající chaotickou inspekcí z ministerstva snažili tak nějak spolupracovat.

Strůjcem akce se ukázal být bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Když se inspekcí, Stropnický, pochlubil na svých sociálních sítích, schytal za své jednání obrovskou vlnu kritiky. Média a veřejnost ho obviňovala z volební kampaně a inspekce je jen zástěrka ke zviditelnění se. Stropnický i Maláčová své vysvětlení napsali na Facebook i Twitter, ale tím kritické názory umlčet nedokázali. Když to nejde písemně, tak se to musí vysvětlit ústně. S touto myšlenkou na rtech se Matěj Stropnický vydal do DVTV. A co tam prozradil?

,,S paní ministryní jsme na akci byli z toho důvodu, abychom se podívali, jak taková inspekce vypadá. Opakovaně jsem v rozhovorech zmiňoval, že Inspektorát práce není dostatečně vidět. O práva zaměstnanců se absolutně nikdo nezajímá,“ začal s vysvětlováním svého působení na akci. Mezi hlavní problémy uvedl, že se úřady absolutně nezajímají o dodržování pracovní doby, proplácení přesčasů atd.

,,Když se ale podíváte do zákona, není tam absolutně nic o tom, že by měli politici pobíhat po fabrikách a dotazovat se zaměstnanců na jejich pracovní podmínky. To dělají úředníci,“ smečovala Drtinová.

Stropnický odpověděl, že byl jen součástí týmu ministryně Maláčové a na tyto dotazy se nikoho ze zaměstnanců neptal. Vylíčil, že chtěl touto akcí pouze vyvolat diskuzi o tom, jaký mají zde v Čechách zaměstnanci pracovní podmínky. Propojení s politickou kampaní odmítl a navrch ještě uvedl, že ministryni Janu Maláčovou obdivuje.

V rozhovoru se snažil odpovědět i na komentář zaměstnance, který byl při kontrole přítomen a který celou akci označil za značně neprofesionální, nepřipravenou a chaotickou.

Proč se ale kontrola dělala jen pár měsíců před volbami do Poslanecké sněmovny, uvěřitelnou odpověď Daniela Drtinová nedostala.

O vysvětlení se snažil i na Facebooku