Ondřej Prokop v pozici zdatného „trafikanta“? „Politické plácání,“ vzkázal současný místostarosta Prahy 11

Praha – V minulém volebním období patřil Ondřej Prokop mezi častěji kritizované pražské zastupitele. Trnem v oku jeho odpůrců byla především kumulace funkcí, ve kterých si podle Hnutí pro Prahu 11 vydělal ročně přes jeden milion korun z peněz daňových poplatníků. Teď zastává místopředseda kontrolního výboru i funkci místostarosty pro Prahu 11.

Ostrá kritika mířila na jeho osobu právě v souvislosti s množstvím placených aktivit. Trpělivost došla před časem Adamovi Zábranskému z Pirátů, který kvůli tomu sepsal stížnost adresovanou Ústavnímu soudu. V ní napadal kumulaci funkcí v rámci jednoho mandátu. Podle otevřených zdrojů si přišel tehdejší zastupitel hlavního města Prahy Ondřej Prokop ročně v přepočtu na odměnu přesahující jeden milion korun.

Placené funkce

„Ano, na papíře jsem měl více funkcí, ale jednalo se o dozorčí orgány, které nefungují na denní bázi. Mým úkolem byla schopnost nastudovat materiály. I proto to šlo stíhat,“ prohlásil pro Vysokou hru Ondřej Prokop. A to je už podle slov komunálního politika minulostí „Své aktivity jsem upozadil, věnuji se své politické funkci na plný úvazek,“ prohlásil místostarosta. Jako podnikatel se podílí na chodu čtyř firem. Jedna z nich, Fresh services s.r.o., získala veřejné zakázky převážně na IT služby přímo v Praze. Ondřej Prokop je ve firmě jednatel společně s Markem Křížem. Společnost často spolupracuje s městskou částí Praha 8. Pro ni v minulosti zajišťovala propagování příspěvků na sociální síti Facebook. Za tři smlouvy inkasovala dohromady 150 tisíc korun.

Covid v normálu

Aktuálně řeší na Praze 11 mantru s názvem covid. „Řekl bych, že naše situace se nevymyká. Na pracoviště úřadu se nákaza nedostala. Řešíme výpadky nájmů, sportovišť a snažíme se pomáhat v rámci politiky balíčků pro živnostníky,“ nastínil postup podpory Ondřej Prokop.

Horko bylo na radnici při stížnostech ředitelů škol, kteří byli zaplaveni administrativou. „U Zuzany Ujhelyiové, která je radní pro školství, mi chybí manažerské schopnosti. Řekl bych, že se jí to vymklo z rukou. Ředitelé čelí spoustě problémů s měnící se situací. Byl to komunikační spor, který se řešil jednáními, kde se pojmenovaly problémy. Nevidím v tom zásadní problém,“ uvedl Ondřej Prokop.

Neschopnost primátora

Prokop z ANO patří k těm, kterým se nelíbí nekompetentnost některých radních z vládnoucí koalice v Praze. Jen pro připomenutí, v čele zastupitelstva je primátor Zdeněk Hřib z Pirátů. „Jako člen kontrolního výboru mi vadí kauzy, kde jde spíše o nekompetentnost. Lidé, kteří ve svých funkcí rozhodují, nemají dostatečné manažerské schopnosti,“ prohlásil místostarosta Prahy 11. Jako jeden z příkladů uvedl pokus o jednotnou barvu u vozů linek městské dopravy. „Projekt stál peníze a výsledek možná nebude žádný,“ uzavřel.