Český zbrojař s ruským pozadím má vazby i do Sněmovny. Sauer podniká s konzultantem Šulcem

Server Securitymagazin.cz přinesl začátkem měsíce informaci o ruských kontaktech vlivného zbrojaře Jiřího Sauera, jehož firma Glance Avionics se mimo jiné podílí na vývoji letounu  L39NG Aera Vodochody, jímž má být vyzbrojena Armáda ČR. Vysokahra.cz po hlubší analýze Sauerova podnikání zjistila, že zbrojař je obchodně propojen také s vlivným konzultantem Poslanecké Sněmovny Františkem Šulcem.

Jiří Sauer, statutární ředitel společnosti L.P.P. holding, která se podlí na důležitých zbrojních akvizicích v celé republice, ovládá od května minulého roku firmu Glance Avionics napojenou na ruské podnikatele z oblasti obranného průmyslu. Sauerovo podnikání se zaměřením na východ není však žádnou novinkou. Obdobné kontakty navazoval už v minulosti. Působil totiž jako ředitel pro obchod a logistiku Leteckých opraven Malešice (LOM) a jeho úkolem bylo zajišťovat mimo jiné komplikované dodávky náhradních dílů na helikoptéry Mi z Ruska a dalších postsovětských republik. Sauer dnes působí jako statutární ředitel a většinový vlastník holdingu L.P.P.

„Z rejstříku firem vyplývá, že Sauer přes L.P.P. holding od května 2020 vlastní s majetkovou účastí 70% firmu Glance Avionics, která je ze zbývajících 30% vlastněna společností VNE System. Tu ovládají Rusové Evgeny Kondratyev se sídlem v Moskvě a Nikolay Gribakin, bytem v Praze Dejvicích,“ uvedl Securitymagazin.cz.

O level výš

Podle zjištění redakce Vysokahra.cz vstoupil Sauer od 1.10. 2020 jako společník do firmy RobotScientific. Tu vlastní František Šulc, vlivný konzultant Poslanecké Sněmovny v oblasti obranného průmyslu, bytem rovněž v pražských Dejvicích, kde se mimochodem nachází početná ruská komunita.

Neprůhledné podnikání

Šulc se živil jako novinář a získal dokonce cenu Ferdinanda Peroutky. Působil ale předně jako ředitel kabinetu ministra obrany Alexandra Vondry. Ve Sněmovně se pohybuje v kuloárech Výboru pro obranu a vystoupil kupříkladu jako expert na semináři 20 let České republiky v NATO. Otázkou zůstává, zda fúze Šulcovy firmy se Sauerovou nepředstavuje bezpečnostní riziko pro samotného Šulce. Jeho společnost Robot Scientific má podle portálu justice.cz, spadajícím pod Ministerstvo spravedlnosti, v pořádku účetní závěrky, rozvahy a všechny další náležitosti podnikání. Naopak všechny Sauerovy firmy AEMS s.r.o., AEMS CZ, L.P.P. holding a MaToTaEN s.r.o nedodaly minimálně za poslední rok (někdy i více) povinně zveřejňované účetní závěrky. Nelze tedy zjistit, v jaké kondici se firmy nacházejí a  zda do nich kapitálově nevstupují další firmy, které takto zůstávají v anonymitě. V případě nedodání závěrky by měl ze zákona zasáhnout Rejstříkový soud. Nejprve výzvou a v případě ignorace ze strany podnikatele, může i společnost zrušit.