Salmonelóza z kuřecího masa? SZIP varuje před TESCO kuřecím prsním řízkem

Zdroj foto: Pixabay.com (free for commercial use)
Salmonella Infantis je specifický druh bakterie Salmonella, který může způsobit salmonelózu, což je potravinově přenosné onemocnění u lidí.

Salmonella Infantis je specifický druh bakterie Salmonella, který může způsobit salmonelózu, což je potravinově přenosné onemocnění u lidí. Tato bakterie je často spojována s potravinovými infekcemi a může být přenášena zejména prostřednictvím konzumace kontaminovaných potravin, včetně kuřecího masa. Právě před takovým případem varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Důrazně upozornila na nebezpečný produkt TESCO KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, který byl vyroben na Ukrajině, u kterého byla přítomnost bakterie prokázána.  

Bakterie Salmonella Infantis je jedním z mnoha druhů bakterií Salmonella, které mohou způsobit infekce u lidí. Infekce může být způsobena konzumací kontaminovaných potravin, zejména syrového nebo nedostatečně tepelně zpracovaného masa, vajec, mléčných výrobků nebo dalších potravinových produktů. Kontaminace může nastat během zpracování, skladování nebo přípravy potravin.

Právě kontaminace během zpracování masa nastala u případu, před kterým důrazně varuje SZPI. „Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nebezpečnou potravinou TESCO KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, šarže: 23293102, chov a porážka: Ukrajina, dle veterinárního identifikačního označení (SK 10094 ES) baleno společností WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 92503 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Rudolická 1706/4, 434 01 Most,“ specifikuje produkt SZPI s tím, že laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.

Předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 26.07.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv.

Potravina byla odebrána v rámci plánované mimořádné mikrobiologické kontroly SZPI. S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Kontaminace salmonelou při zpracování kuřecího masa může nastat, pokud nejsou dodržovány hygienické postupy během různých fází manipulace s masem.

Příznaky salmonelózy způsobené Salmonella Infantis jsou obdobné jako u jiných druhů salmonelózy.

„Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin, má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24-48 hodin. Charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení, téměř vždy je přítomna horečka. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná,“ uvádí Státní veterinární správa s tím, že infekční dávka je uváděna v rozmezí 105-108 bakterií, jsou však popisovány případy vyvolané dávkami mnohem nižšími, zvláště u dětí, starších osob a pacientů s oslabenou imunitou. Může dojít k rozsevu baktérií do krve a lymfatického systému. Infekce může začít také jako akutní enterokolitida s enterickou horečkou se septikémií a fokální infekcí.

Pokud máte podezření, že jste se nakazili bakterií Salmonella Infantis nebo jakýmkoli jiným druhem salmonelózy, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může provést testy a předepsat vhodnou léčbu, zejména u závažnějších případů infekce. Kromě toho je důležité dodržovat zásady hygieny, jako je důkladné mytí rukou a správné zpracování potravin, aby se minimalizovalo riziko infekce.