VÍME PRVNÍ: Metnar a Havlíček mohou přijít o desetitisíce z platu. Koalice zvažuje pomstu za obstrukce

Opoziční obstrukce nezůstanou bez odezvy. Tato informace se nese koaličními poslaneckými kluby unisono. Podle informací redakce Vysokahra.cz je ve hře několik scénářů včetně personálního přeobsazení v orgánech Sněmovny.

Od voleb uplynulo už více než půl roku a koalici složené z ODS, STAN, KDU, TOP09 a Pirátů se kromě rozpočtu a zákonů souvisejících s epidemií covidu válkou na Ukrajině v podstatě nepodařilo schválit nic. Poslední kapkou byl pokus o zrušení Elektronické evidence tržeb. V prvém čtení se začíná kupit fronta a vlivem obstrukcí narůstá. Koalice už zkrátila délku proslovů při načítání pořadu na 5 minut, ale, pokud se rozhodne promluvit všech 72 poslanců ANO a 20 poslanců SPD a přičtou se do toho neomezená přednostní práva, uplyne jednací den. Už více než třikrát strávili poslanci noc ve Sněmovně a Okamura s Babišem se přetahují o rekord v nejdelším projevu bez přestávky.

Konzervativní předseda Poslaneckého klubu ODS Marek Benda  se vehementně brání změně jednacího řádu, ale jeho trpělivost podle zdrojů redakce není nekonečná, alespoň v personálních otázkách.

„Takhle to dál nejde. Ve hře je zkrácení proslovu z 5 minut na 2 a také se ozývají hlasy po personálním přeobsazení klíčových orgánů ovládaných opozicí. Vážně se může stát, že Karel Havlíček už nebude místopředsedou Sněmovny a Lubomír Metnar bude sesazen z čela Výboru pro obranu,“ uvedl pro VH zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Tyto funkce jsou samozřejmě nadstandardně placené. Základní plat poslance činí 90800 Kč a násobí se koeficientem vzhledem k další zastávané funkci. Místopředseda výboru má plat 109 300, předseda výboru 127 800 a místopředseda Sněmovny 173 200. Opozice dnes ovládá několik výborů. Kontrolní v čele s Radovanem Víchem (SPD), Mandátový a imunitní, jemuž předsedá Helena Válková (ANO), Petiční výbor drží Tomio Okamura (SPD), Ústavně-právní výbor vede Radek Vondráček (ANO), Volební výbor Aleš Juchelka (ANO), Školskému výboru předsedá Ivo Vondrák a Výboru pro veřejnou správu zase exministryně Klára Dostálová.

Opoziční obstrukce by mohli rozbít několik let zažité gentlemanské dohody. Kupříkladu v minulém volebním období, kdy vládl kabinet Andreje Babiše, připadlo křeslo šéfa Výboru pro obranu tehdy opoziční Janě Černochové. „ Ta konstalace je taková, že v podstatě na všech výborech můžeme vytvořit jen koaliční vedení a ANO a SPD budou mít smůlu.“ vykresluje zdroj možné plány opozice.