KOMENTÁŘ: Zveřejňujeme info z policejního spisu, který pošle Fica v nejlepším případě na „politický cintorín“

Pročítám se více než stostránkovým, dosud nepublikovaným, obviněním bývalého slovenského premiéra docenta Roberta Fica a doktora Róberta Kaliňáka a nestačím se divit. Technologie moci, a předně její stoprocentní zneužití, je zde dokonale popsáno. Odposlechy, osoby, detaily z jednání. Z toho se přece nedá vykroutit nebo ano?

Slovenská policie před třemi dny obvinila Fica a Kaliňáka z několika trestných činů, včetně zneužití pravomocí, založení a podpory zločinecké skupiny a vyzrazení bankovního tajemství. Podezírá je kromě jiného z toho, že v době, kdy byli u moci, zneužívali policii a finanční správu k diskreditaci politických oponentů, mezi nimi už bývalého prezidenta Andreje Kisku a nynějšího ministra financí Igora Matoviče.

Ve spise se vysloveně píše o tom, koho, jak a kdy úkolovali a předně co a kdo má být cílem útoku. Na jednu stranu jsem rád, že středoevropský politický prostor má daleko od metod Starého Říma, kdy v zápasech o moc mezi Mariem a Sullou byly v rámci snahy o diskreditaci protivníků vydávány tzv. proskripce. Seznamy římských občanů, jejichž majetek se nechal zkonfiskovat a tyto občany mohl kdokoli mohl beztrestně zabít. Čistkám padlo za oběť skoro 3000 lidí. Na straně druhé je vidět, že snaha o diskreditaci a likvidaci politických souputníků se ani po dvou tisících letech nezměnila. Fico a Kaliňák k tomu zneužili státní aparát, do jehož útrob na klíčové pozice uměl instalovali sobě věrné:

 

Se zneužívání státního aparátu máme v ČR od dob Nagygate své zkušenosti, jenže u nás milenka premiéra dozorovala „jen“ jeho manželku prostřednictvím úkolování Vojenské rozvědky. Slovenská anabáze je daleko horší. Postupně budeme na serveru Vysokahra.cz přinášet detaily z obvinění, které jsou podle našeho soudu natolik závažné, že Fico minimálně ukončí politickou kariéru.