ČT na dotazy ohledně Mikuleckého mlčí. Bezpečnostního „experta“ bez vzdělání a prověrky zve do debat dál

Milan Mikulecký, zdroj ČT
Milan Mikulecký, zdroj ČT

Kde se vzal, tu se vzal. Milan Mikulecký je dnes mnoha médii zván do diskusí jako bezpečnostní expert a výjimkou není ani veřejnoprávní ČT. Mikulecký však podle veřejně přístupných informací vystudoval jen střední školu a média spekulují o jeho vazbách na rusko-běloruskou firmu z Karlových Varů. Redakce Vysokáhra.cz se dotázala tiskového oddělení ČT, zda si je těchto informací o Mikuleckého osobě vědoma a jaký je vůbec klíč k výběru odborníků do debat. I přes urgence ale za více než týden odpověď nepřišla, a ba co více, Mikulecký komentuje dál.

V současnosti patří mezi nejcitovanější bezpečnostní odborníky a vyjadřuje se pro renomované servery Novinky.cz, Idnes.cz, Prima, ale i pro ČT. Milan Mikulecký zažil raketový start v oblasti bezpečnostních expertíz po rozpoutání Rusko-ukrajinské války. Mikulecký je však v mnoha ohledech amatér. V prvé řadě mu chybí adekvátní vzdělání, vystudoval totiž střední školu reklamní a umělecké tvorby Michael. Ale to není jediná pochybnost v životopise. Otazníky visí také nad jeho působením na sekci průmyslové spolupráce Ministerstva obrany, ze které měl být podle interních zdrojů VH odejit kvůli absenci bezpečnostní prověrky. Zatímco server Parlamentnílisty.cz si pohrává s myšlenkou, kdo by na jeho vzestupu mohl mít zájem, nás zajímalo, zda si je veřejnoprávní ČT těchto skutečností o Milanu Mikuleckém vědoma a jaká jsou kritéria pro vystupování na ČT. Odpověď až do vydání článku nepřišla, ba co více Mikulecký byl v úterý hostem pořadu Události, komentáře, kde spolu s ním k tématu hovořil třeba místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák nebo Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii z Potravinářské komory České republiky.

Účelový životopis

Mikulecký ve svém životopisu na serveru LinkedIn uvádí, že působil jako poradce ministra obrany Martina Stropnického. Jenže podle interních zdrojů redakce byl Mikulecký s nástupem nového vedení odejit, a to poměrně ze zásadních důvodů. Nebyla mu totiž udělena bezpečnostní prověrka, o kterou žádal.  NBÚ ovšem standardně žádné důvody pro vydání, resp. nevydání osvědčení neuvádí, ale je pravděpodobné, že za tím stojí mezera v životopise, resp. nepřiznaný fakt, že Mikulecký byl v letech 1999 až 2000 jednatelem rusko-běloruské společnosti Synchroline CZECH, kterou dodnes vlastní občané Ruska a Běloruska. Jak si ověřila redakce VH, tuto jepičí, ale evidentně o to důležitější etapu, Mikulecký ve svém veřejném životopise na LinkedIn ani na historicflight.cz nezmiňuje. Podle výpisu úplných dokumentů z rejstříku Justice.cz má totiž vlastnické struktura výše zmíněné společnosti jednu zvláštnost. Je totiž podílově rozdělena mezi devět společníků, což může naznačovat s ohledem na dobu jistý úmysl Totiž prokázané podnikání v ČR a příjmy z něho byly na přelomu tisíciletí jednou z možností, jak nabýt v tuzemsku dlouhodobý nebo dokonce trvalý pobyt.

Pozemky pro PPF 

Mikulecký dále v životopisu uvádí praxi ve firmách, které se pohybovaly převážně na realitním trhu. Od roku 2007 do roku 2013 pracoval jako výkonný ředitel pro východní Evropu u britské investiční společnosti Sky Invest Technology. Z této pozice mimo jiného řídil revitalizaci a rozvoj letiště v Praze Letňanech. Tato společnost měla podle veřejných zdrojů na účtu aktiva ve výši necelých sedmi tisíc liber a neprůhlednou majetkovou strukturu. Právě u výše zmíněného letňanského letiště je nutno podrobněji poodkrýt majetkové převody a objasnit Mikuleckého úlohu. Ten totiž administroval transakci, která vyvedla pozemky Letiště Letňany od původního majitele do akciové společnosti SIT PRAGUE, a.s., v jejímž představenstvu toho času působil, a tato pak obratem prodala klíčové pozemky letiště Letňany zakrytě skupině PPF. První privatizační fond zesnulého Petra Kelnera se dlouhodobě netají záměrem letiště o rozloze cca sedmdesáti hektarů zrušit a postavit zde novou rezidenční čtvrť.

Nad fundovaností Milana Mikuleckého tedy visí řada otazníků. To nicméně nebrání České televizi, aby si jej dál zvala do debat, titulovala jej nálepkou bezpečnostní expert a stavěla na roveň skutečných expertů jako generála Petra Pavla nebo Jiřího Šedivého.